Legume Deshidratate

Deshidratarea reprezinta un proces realizat in mod artificial  pe baza transferului termic controlat de om si condus de acesta prin care se realizeaza vaporizarea apei din materialul care a fost supus deshidratarii. Acest lucru permite indepartarea umiditatii materialelor expuse sub forma de granule, paste, foi, placi, rondele si cuburi dar pot fi deshidratate si in forma in care pot fi gasite in natura. La procesul de deshidratare care este de fapt un proces realizat si condus de om contribuie:

-        Transferul termic de la aerul care a fost incalzit artificial prin folosirea unui combustibil sau a curentului electric la materialul care a fost supus deshidratarii;

-        Vaporizarea apei din materialul care a fost supus deshidratarii;

-        Realizarea unei circulatii fortate pentru aerul incalzit artificial care sa asigure si antrenarea vaporilor de apa care sunt emanati din materialul ce a fost supus uscarii.

La deshidratare participa doi agenti si anume materialul supus deshidratarii, care primeste o cantitate de caldura specifica si isi ridica temperatura in toata masa sa ceea ce asigura o vaporizare fortata, totala sau partiala a umidifatii continute, si aerul este incalzit artificial. Aerul functioneaza ca agent termic gazos avand rol dublu, in general pentru a aduce caldura necesara pentru vaporizarea apei din materialul care a fost supus deshidratarii si de a prelua si scoate din sistem vaporii formati. Tehnologia moderna permite realizarea deshidratarii legumelor si fructelor la temperaturi tot mai mici.

 Deshidratarea si uscarea naturala sunt procedee care se bazeaza pe reducerea continutului de apa ceea ce determina cresterea concentratiei substantelor solubile pana la valori care sa atinga stabilitatea la pastrarea legumelor si fructelor. Eliminarea apei din legume si fructe trebuie sa se desfasoare in timp ce este dirijata pentru a toti coloizii hidrofili din legume sa isi mentina capacitatea de rehidratare.

 Uscarea este procesul natural realizat in natura si fara interventie din partea omului. Deshidratarea reprezinta un proces artificial condus si controlat de catre om. Ambele procese au un scop similar si anume indepartarea partiala sau totala a umiditatii materialelor expuse.